
Mayalı
Aksaray’da sıklıkla tüketilmesinden dolayı Aksaray yöresel yemekleri arasına girmiştir. Aksaray mutfağının temel besin maddelerinden biri olan süt ürünleri ile yapılan sıkma Aksaray kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetidir. Yöredeki hayvanların sütlerinden elde edilen tereyağı, çökelek gibi ürünlerle yapılan sıkma elde özenle yoğrulan hamur ile hazırlanıyor.
Hazırlanan hamur yufka şeklinde açılıyor ve sacda pişiriliyor. İçerisine peynir, çökelek ve tereyağı koyuluyor dürüm haline getiriliyor. Lezzetini ikiye katlamak için isteğe göre içerisine soğan, maydanoz ve biber ekleniyor. Aksaray’da birçok kahvaltıcıda karşınıza çıkacak olan sıkma, Aksaray gezilerinde denemeniz gereken lezzetlerden biridir.

Mantarlı Bulgur Pilavı
Türk mutfağının olmazsa olmaz yemeği pilavdır. Birçok çeşidi yapılan ve her yemeğin yanına yakışan pilav, Aksaray’da çok farklı ve lezzetli bir şekilde yapılır. Pilavın her türlüsünü sevebilirsiniz ancak Aksaray usulü mantarlı bulgur pilavını yemeden en lezzetli pilavı henüz yememişsinizdir. Farklı bir lezzet denemek isteyenlerin favorisi olacak bu lezzet, içerisinde bulunan malzemelerle tek başına ana yemek olarak bile tüketilebilir.
Bulgur ve mantarın eşsiz birleşimi ile damaklarda unutulmayan bir tat bırakan Mantarlı bulgur pilavının içerisinde mantar ve bulgur haricinde soğan, kırmızıbiber, yeşilbiber, domates, sıvı yağ, tereyağı ve et suyu bulunuyor. Oldukça farklı bir lezzete sahip olan mantarlı bulgur pilavını merak ediyorsanız Aksaray merkezde bir restorana gidebilirsiniz.

Aksaray Papara
Aksaray yöresel yemekleri arasında yer alan papara, bayat ve kurumuş ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli halidir. Bayat ekmekleri çöpe atmak yerine harika bir yemeğe çeviren Aksaraylılar, ekmeklere çeşitli malzemeler ekleyerek ortaya oldukça pratik ve lezzetli bir yemek çıkarmışlardır.
Kuru ekmekler tepsiye dizilir. Soğan ve salça kavrularak su eklenir kaynadıktan sonra ocaktan indirmeye yakın içine çökelek eklenir ve ekmeklerin üzerine dökülür. Ya da isteğe göre kıymalı harç ile de yapılabilir soğan, salça ve kıyma kavrularak biraz sulu olacak şekilde hazırlanır, ekmeklerin üzerine dökülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir ve mantıyı aratmayan bir lezzet çıkar ortaya. Aksaray mutfaklarında genelde atıştırmalık olarak yapılan bu farklı lezzeti denemenizi öneririz.

Ayva Dolması
Osmanlı mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden biri olan ayva dolması, Osmanlı zamanından günümüze kadar gelen birçok ilin yöresel yemekleri arasında yerini alan bir lezzettir. Yapılış şekli yöreden yöreye değişen ayva dolması Aksaray’da oldukça farklı ve lezzetli bir şekilde yapılıyor. Ayvadan yemek yapılır mı diyenleri şaşırtan bu lezzet kış aylarında Aksaray mutfaklarından eksik olmuyor.
Özenle seçilen büyük boy ayvalar ortadan ikiye kesiliyor ve içleri oyuluyor. Kıyma, soğan, pirinç, domates, maydanoz, salça ve baharatlarla hazırlanan iç harcı, ayvaların içerisine dolduruluyor. Tencereye dizilen ayvaların üzerine nar ekşisi, çubuk tarçın ve tereyağı eklenerek pişmeye bırakılıyor. Piştikten sonra da isteğe göre üzerine pekmez gezdirilerek afiyetle yeniyor. Farklı bir lezzet arayanların bağımlısı olacağı Ayva dolmasını denemeden Aksaray gezinizi sonlandırmamanızı tavsiye ederiz.

Kokina Çorbası
Aksaray mutfağının olmazsa olmazı olan et tüm yöresel çorbaların içerisinde de bulunuyor. Ancak bu çorbanın ana malzemelerinden biri öyle farklı ki başka çorbaların içerisinde pek görülmez. Aksaray yöresel çorbalarından biri olan kokina çorbasının ana malzemelerinden biri lahana turşusu. Turşunun çorbaya verdiği tat ile ortaya adı gibi lezzeti de farklı olan bir çorba çıkıyor.
Aksaray tatillerinizde mutlaka denemeniz gereken çorbalardan biri olan kokina çorbasının içerisinde lahana turşusunun yanında; kuzu kuşbaşı et, pilavlık bulgur, domates salçası, et suyu, sarımsak gibi lezzetler bulunuyor. Lahana turşusunun vermiş olduğu baskın tatla damaklarda unutulmayan bir lezzet bırakan kokina çorbası, farklı bir lezzet arayanların mutlaka denemesi gereken bir çorbadır.

Karıştırma
Sebze yemeklerinin büyük yer tuttuğu Aksaray mutfağında kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar her öğünde sebze ve sebze yemeklerine yer verilir. Aksaray’da sıklıkla tüketilen karıştırma Aksaray yöresel yemekleri arasında yer almayı hak edecek kadar popülerdir. Adından da anlaşılacağı gibi birçok malzemenin bir araya gelerek karıştırılmasıyla hazırlanan yemek menemenle olan benzerliğiyle dikkat çekiyor.
Aksaray kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan yemek, soğan, yeşilbiber ve domatesin tuz ve baharatlarla pişirilmesi, piştikten sonra da üzerine un ile çırpılmış yumurta eklenmesi ile hazırlanır. Karıştırılan yumurta ve sebzeler kuru ekmeklerin üzerine yayılıyor ve ortaya enfes bir lezzet çıkıyor. Hem doyurucu olan hem de tadından yenmeyen karıştırma Aksaray’da kahvaltı servisi yapan restoranların menüsünden eksik olmuyor.

Yarma Tarhana
Milli çorbalarımızın başında gelen tarhana çorbası, ülkemizin her köşesinde yapılıyor. Yaz aylarında bin bir zahmetle hazırlanan ve kurutulan tarhana ile oldukça lezzetli çorbalar yapılıyor. Ancak memleketimizin şifa deposu çorbası tarhana Aksaray’da oldukça farklı bir şekilde yapılıyor. Bu çorba için kurutulmuş tarhana kullanılmıyor ancak tarhana da kullanılan malzemeler farklı bir şekilde kullanılıyor.
Yarma, yoğurt, yumurta, un ve tereyağı ile yapılan çorba oldukça pratik ve lezzetli. Yarma, suyun içerisine atılarak iyice pişirilir. Yoğurt yumurta ve un da eklenerek pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine tereyağında kavrulmuş nane eklenir. Kış akşamlarında içinizi ısıtacak çorba hazır hale gelir. Aksaray’da birçok restoranın çorba menüsünde yerini alan bu farklı tarhana çorbasını mutlaka denemelisiniz.

Bamya Çorbası
Aksaray mutfağının en ağırlıklı yemeklerinden sonra sıra geldi çorbalara. Aksaray yöresel çorbaları listemizde ilk sırada bulunan bamya çorbası, Aksaray’ın meşhur çorbalarından biridir. Bamyayı herkes sevmez ama sevende vazgeçemez. Bamya çorbası farklı lezzetiyle bamya sevmeyenleri bile kendine hayran bırakır. Lezzetli olmasının yanında oldukça da doyurucu olan bamya çorbası, içerisinde bulunan malzemelerle ana yemeği andırır.
Bamya çorbasının lezzetine lezzet ekleyen aynı zamanda besleyiciliğini de arttıran en önemli şey içinde bulunan kuzu eti! Bamya ve kuzu etinin haricinde soğan, domates, kuyruk yağı ve sıvıyağ çorbanın yapımında kullanılan malzemeler. Yapımı biraz zahmetli olsa da piştikten sonra tüm zahmete değiyor. Lezzeti dillere destan bamya çorbası servis edilirken üzerine limon sıkılıyor ve damaklarda unutulmayan bir lezzet bırakıyor. Aksaray ve çevresinde yöresel yemek yapan restoran ve lokantalarda bulabileceğiniz bamya çorbası denemeniz gereken lezzetler arasındadır.

Dolma Mantı
Ülkemizde farklı farklı bölgelerde birçok çeşit mantı yapılır ve hepsi de çok sevilir. Mantı denilince insanın aklına ilk olarak Kayseri gelse de Aksaray usulü dolma mantının da Kayseri usulü mantıdan aşağı kalır yanı yoktur. Lezzet olarak pek bir farkı olmasa da yapılış şekliyle farklıdır ve daha pratiktir.
Klasik mantı hamuru yoğrulur ve elde açılır. Yufkalar baklava dilimi şeklinde büyükçe kesilir ve kıymalı iç harç ile doldurularak üçgen şeklinde kapatılır. İç harcı dolu dolu olduğu için dolma mantı adını alır. Doldurulan mantılar suda haşlanır ve Kayseri mantısından farklı olarak suyu süzülür. Sarımsaklı yoğurt ve bol tereyağlı sosla birleştiğinde de ortaya enfes bir lezzet çıkar.

Dolaz
Aksaray mutfağına özgü farklı bir lezzet var sırada. Hepimizin bildiği un helvasına benzeyen lezzetin un helvasından farkı içinde şeker olmamasıdır. Ana malzemesi un, tereyağı ve süt olan Dolaz, Aksaray’da un helvası denilince akla ilk gelen lezzetlerden biridir ve Aksaray mutfaklarında sıklıkla yapılır.
Un, rengi koyulaşana kadar tereyağında kavrulur ve sütle buluşturulur. Muhallebi kıvamına gelip pürüzsüz olana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Servis edilirken üzerine eklenen tereyağı ise olmazsa olmazdır. Aksaray usulü un helvasını tatlı olarak tüketmek isteyenler yemeden önce üzerine pekmez de ekleyebilir. Aksaray ve çevresinde birçok tatlıcıda, pastanede bulabileceğiniz bu farklı lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.